Se testvinnarna
Introbild för test om matkasse

Matkasse

Det är omkring 10 år sedan som matkasse-konceptet lanserades i syftet att underlätta vardagspusslet för många stressade familjer. Det startade med enbart ett par matkasse-leverantörer och har sedan dess vuxit till många fler leverantörer på marknaden. Den utvecklingen talar för sig själv och marknaden växer stadigt för varje dag som går. Vårt matbeteende har också förändrats och aldrig förr har vi haft ett så stort intresse för maten som vi lagar och äter. Vi ser samtidigt ett större utbud av produkter och råvaror, genom att vi tar del av nya matkulturer och smaker, som inspirerar i vår matlagning.
Vi har valt ut dessa fyra matkassar som har blivit bäst inom sin kategori:

produktbild Linas Originalkasse Linas Originalkasse
80
Betyg
 • Svenskt kött- och mejeriråvaror
 • Viss mängd ekologiska produkter
 • Varierande recept
 • Prisvärd
 • Receptbladet

produktbild Stora Matkassen Stora Matkassen
78
Betyg
 • Inspirerande menyer
 • 1/4 ekologiska varor
 • Varierade rätter
 • Smakmässiga variationer
 • Bra tips
 • Portionspriset

produktbild Klassisk Matkasse Klassisk Matkasse
73
Betyg
 • Enkla menyer
 • Svenskt kött
 • Bra portionspris
 • Kan även hämtas i butik
 • Svårlästa receptmängder

Det bästa med en matkasse

Syftet med en matkasse är bekvämligheten genom att du själv slipper att planera inköpen och köra till affären och handla, vilket sparar mycket tid. Matkassen levereras direkt hem med ingredienser och recept för veckans middagar. Det finns matkassar för 3-5 dagar för små hushåll såväl som till riktigt stora familjer.

Visste du att: Den utmärkande konsumenten för att handla mat på nätet bor i en storstad och är mellan 26-35 år och har barn.

Innehållet

Med de färskvaror som levereras är uppfattningen är att de är fräscha och att de t.o.m. packas i matkassarna ett steg före butiksleveranserna, alltså redan i grossiststadiet.
Måltiderna i en matkasse är oftast planerade och provlagade av dietister eller en annan kostutbildad person. Det innebär att rätterna är väl näringsberäknade och råvarorna anpassade för att lagas under veckan och därmed undviker man onödigt matsvinn.

De flesta leverantörer levererar enbart svenskt kött och -mejeriprodukter. Oftast ingår det även en del ekologiska och kravmärkta produkter även i en ”standard-matkasse”, vilket är ett bra steg framåt.

Priset och kvalité i jämförelse med butik

Några tveksamheter för att beställa sin mat på nätet är möjligen att ”kläm och känn” faktorn försvinner och oklarheten till priset på respektive vara. Vad gäller handplockning av varorna får man helt enkelt förlita sig på att leverantören själv har stora krav på att leva upp till en hög standard. Själva vitsen med en färdig matkasse är tiden man sparar genom att slippa leta produkter i affären och att beslutsfattandet faller bort. Med en matkasse kan man också räkna med att få alla råvaror till sin middag. Därmed undviker man också problemet med att det ibland fattas varor i affären.

Det finns några tester av matkassar, bl.a Råd & Rön där man helt enkelt bara jämfört priser för respektive produkt i varje kasse. Det är ett enkelt sätt att få en prisuppfattning, men man ska vara medveten om att det inte tas i beräkning för kostnaden att köra till affären och för den professionella planeringen av måltiderna, som innebär ett minimalt svinn när allt kommer omkring. I vilket fall har det visat sig i testet som Råd & Rön utförde att det inte blir dyrare med en matkasse än att handla varorna i en välsorterad matbutik eller lågprisbutik.

Beställa en matkasse

När man beställer en matkasse startas en prenumeration där man själv kan välja intervall för sina leveranser. Det går oftast enkelt att avboka via leverantörens hemsida och göra längre uppehåll om man så önskar, t.ex. vid semesterperioder. Det man ska uppmärksamma är vilken framförhållning som respektive leverantör kräver. Det vanligaste är en framförhållning på ca. 7-10 dagar.

Test av matkassar

Med tanke på det finns ett stort och varierat utbud av olika typer av matkassar är det egentligen en svår uppgift att jämföra matkassar mot varandra. Det finns några utförda tester och vi har valt att kika på några av de tester som är utförda på de vanligaste kassarna, nämligen familje-, original- och motsvarande vardagskassar.

Enligt Råd & Rön testet som utfördes 2015 är det alltså inte dyrare att köpa en matkasse än att handla produkterna i affären. Där kikade man på varorna och handlade motsvarande produkter i en stor välsorterad butik resp. en lågprisbutik.

I Aftonbladets test 2016 har en kock och en dietist kikat på olika parametrar och betygsatt 7 olika kassar, men där priset inte vägdes in utan andra värden såsom; inspiration, matglädje, variation, näringsvärden och sammansättning och slutligen hur lättlagade måltiderna var. Som ett resultat av dessa två tester har vi tagit fram testvinnare.

Köpguide

För varje hushåll finns olika behov och förutsättningar för servera måltider och middagar som passar samtliga i familjen. I takt med att efterfrågan av matkassar ökar så växer också utbudet av varierande typer av matkassar. Det finns i princip en matkasse för varje person och hushåll idag. Ett tips är att kika in på jämförelsesidan; matkasse.se där det enkelt går att sortera fram matkasse-utbudet efter olika kostbehov och sedan lätt jämföra utbudet och priserna. Där framgår även vilka leveransdagar som erbjuds för respektive leverantör samt vilka betalningsvillkor som gäller.

Specialkost: Det är enklare att hitta specialkost på nätet och anpassade matkassar för de som har en kostintolerans, visar konsumentundersökningar.

Här är några exempel på olika matkassar som finns på marknaden;

 • Barn- och familjekassar – för känsliga små smaklökar
 • Vegetariska matkassar
 • Viktväktarkassar
 • Laktos-och glutenfria matkassar
 • Flexitarian
 • Ekologiska matkassar
 • Inspirationskasse – för den matlagningsintresserade
 • Kombinationer av flera ovanstående alternativ

Sammanfattning
Det finns många fördelar med att få maten med varierade recept levererad direkt hem till dörren. Som alternativ erbjuder några leverantörer möjligheten att snabbt hämta upp en färdig matkasse vid din lokala butik och då till något reducerad kostnad.
En färdig matkasse sparar värdefull vardagstid, miljön, ger allsidiga och nyttiga måltider och inte minst är det ett enkelt sätt att hålla bra koll på hushållsekonomin. Som bonus kommer matglädje genom att laga nya, spännande rätter.