Se testvinnarna
Introbild för test om kabinvska

Kabinväska

”Att resa lätt”, har blivit ett känt uttryck för både privat- och affärsresenärer. Att slippa checka in bagage för kortare resor, sparar både tid och energi.

En praktisk kabinväska är således en utmärkt val för dig som vill resa med så lite bagage som möjligt. Dessutom tillåts kabinväskor ombord på planet.

En kabinväska finns i fler olika storlekar och material. Läs vår köpguide nedan för att hitta rätt väska som passar dig och dina resvanor bäst.

Vi har valt ut dessa fyra kabinväskor som har blivit bäst i flera tester:

produktbild Samsonite Uplite Upright Samsonite Uplite Upright
100
Betyg
 • Lätt väska
 • Gedigen och rymlig
 • Praktiska fack

produktbild Epic HDX Hexacore Epic HDX Hexacore
82
Betyg
 • Hård väska
 • Tål hög belastning
 • Lättkörd
 • Vattentätheten

produktbild Samsonite B-Lite 3 Samsonite B-Lite 3
77
Betyg
 • Lättkörd
 • Bra blixtlås
 • Handtaget
 • Vattentätheten

produktbild IKEA Upptäcka IKEA Upptäcka
74
Betyg
 • Hård väska
 • Bra hjul
 • Lätt hanterlig
 • Ej justerbart handtag
 • Vattentätheten

Två eller fyra hjul?

Den traditionella kabinväskan/rullväskan har två hjul. När du greppar handtaget och drar det mot dig kommer väskan att rulla på de två hjulen som är placerade rakt nedanför handtaget.

En annan modell är kabinväskor med fyra hjul – ett i varje hörn på undersidan. Fyra hjul ger en lättare hantering eftersom väskan är i konstant kontakt med underlaget. Men på mer ojämna underlag fungerar denna modell betydligt sämre då hjulens rotation gör väskan ostadig.

Handbagaget vid en flygresa får enligt en standard av IATA som högst vara 55 x 45 x 25 cm. Det är en standard som många flygbolag har olika variationer på. Måtten gäller det totala yttermåttet med både hjul och handtag på väskan. OBS! Kolla alltid upp vilka bagageregler som gäller för flygbolaget, innan resan.

Köpguide kabinväska

Nedan presenterar vi fyra saker du kan titta närmare på och jämföra mellan modeller när du letar efter en bra kabinväska som uppfyller dina önskemål.


Hållbarhet

En kabinväska kan utsättas för en del påfrestningar. Den blir normalt inte lika oömt behandlad som en mer traditionell resväska, men den kan åtminstone utsättas för fall och stötar. Majoriteten av kabinväskorna tål både fall och belastning. Detta är viktigt att veta om ditt handbagage kan komma att behöva transporteras i lastutrymmet någon gång.

Det finns en tydlig korrelation mellan vikt och hållbarhet. En tyngre väska är helt enkelt tillverkad i ett mer robust material och tål större påfrestningar. Lättare väskor har en mindre tålig utformning och risken för skador blir större.

Vikt och mått

Standardmåtten för handbagage ombord är 50-55 x 35-45 x 20-25 (alla mått i centimeter) och standard för vikten är mellan 8-12 kilo.

Beroende på hur väskan ser ut och är utformad och om den uppnår maximala mått enligt standard (55 x 45 x 25 cm) rymmer den vanligtvis åtminstone 35 liter, men det finns modeller som rymmer upp till 45 liter. När du väljer modell bör du titta både på det totala volymmåttet och förvaringsmöjligheterna för att hitta rätt.

Förvaringsmöjligheter

Behöver du endast ha kläder, skor och toalettartiklar i din kabinväska, eller behöver du kunna förvara en bärbar dator och annan känslig elektronik? Ju känsligare innehåll, desto noggrannare bör du se efter de förvaringsmöjligheterna som finns i väskan.

Alla modeller har ett större utrymme för kläder som kan dras åt med resårband. En del har också stoppade fack med dragkedja för mer ömtåliga saker.

Regn och väta

Hållbarhet är en sak, hur väskan tål regn och väta är en annan. Här kan det finnas stora skillnader mellan olika modeller.

En modell med hårt skal i plastmaterial är givetvis bättre än andra material när det gäller att hålla regn och väta ute. Men det är även viktigt att se till att dragkedjorna har något slags skydd, eftersom de modeller som bäst tål regn – är de som har en flik med knäpplås som täcker dragkedjan.

Kabinväska för barn

Det också finns kabinväskor skräddarsydda för barn! Både designen, vikten och måtten är anpassade för de lite mindre.

Idén med de dessa lite mindre väskor är att barn på 5-6 år och uppåt, ska kunna dra väskan själva. Vikten – omkring 1 kg – är något mindre än vikten på en kabinväska för vuxna, där även måtten på väskan är mindre. Väskan uppmäter alltså inte heller samma hållbarhet som en större kabinväska.