Se testvinnarna
Introbild för test om induktionsspis

Induktionsspis

En induktionshäll används ofta i moderna spisar och fungerar helt annorlunda än en traditionell spis med gjutjärnsplattor eller glaskeramikhäll. Temperaturen går omedelbart att reglera vilket bidrar till att enklare kunna åstadkomma ett perfekt matlagningsresultat.

Läs mer om induktionsspisar och få bra tips i vår köpguide.

Dessa induktionsspisar har blivit bäst i flera tester:

produktbild Siemens HA858540U Siemens HA858540U
71
Betyg
 • Stabil temperatur häll/ugn
 • Användarvänlig

produktbild Smeg CP60IX9 Smeg CP60IX9
70
Betyg
 • Energiförbrukning
 • Anti-finger print
 • ECO-ugns funktion

produktbild Bosch HCA628120U Bosch HCA628120U
65
Betyg
 • Snabb uppvärmning i ugn
 • Snabb tillagning i ugn
 • Temperaturstabilitet i ugn

produktbild Cylinda SIB 4162 KV Cylinda SIB 4162 KV
64
Betyg
 • Användarvänlig
 • Snabb tillagning häll/ugn
 • Ljudnivån - ugn
 • Temperaturstabilitet i ugn


Köpguide induktionsspis

På en induktionsspis är det i själva verket bara grytan eller stekpannan som blir riktigt varm medan själva plattan endast blir svagt uppvärmd. Induktion är en smidig och effektiv teknik, jämfört med den som används i en vanlig spis eller en glaskeramikhäll, men för detta får du vara beredd på att betala lite extra.

Induktionshäll eller induktionsspis?

En första fråga är om du ska köpa en komplett spis med ugn eller bara en häll? En fristående induktionshäll består endast av en tunn platta som är avsedd att monteras in i bänkskivor. Prismässigt är det ingen större skillnad.

Antal kokzoner

Med induktionstekniken kan tillverkarna tänka mer fritt när det gäller hur kokzonerna ska se ut. Den vanligaste uppsättningen med fyra stycken runda zoner i olika storlekar är fortfarande standard, men det finns många exempel på mer fantasifulla utformningar.

På en del modeller finns större ytor i kvadratisk eller rektangulär form för stekning eller kokning i kärl som inte enkelt får plats på vanliga plattor.

Alla induktionsspisar och -hällar har en touchpanel genom vilken du styr värmealstringen till respektive zon. Vanligtvis trycker man en gång för att sätta på värmen på en platta, och sedan kan man justera värmenivån med svepande rörelser på samma sätt som du gör på mobilen eller surfplattan.

Energiförbrukning

Innduktionshällar är mycket energieffektiva i och med att den värme som alstras används direkt och omedelbart. På en glaskeramikhäll försvinner en stor del av värmen ut i luften och på klassiska gjutgärnsplattor är energiförlusten ännu större.

En investering i en induktionsspis är alltså ett energismart val. Någon större skillnad mellan modeller i den här aspekten finns egentligen inte. Alla modeller har minst en A-märkning enligt EU:s standard.

Komplett med ugn

Ugnen i en induktionsspis drivs inte med induktionsteknik. Ugnarna bygger i stället på vanlig över- och undervärme eller varmluftsteknik. I de flesta moderna induktionsspisarna används varmluftsteknik.

Väljer du en häll med ugn kan du titta närmare på specifikationer kring:

 • Volym
 • Självrengöring
 • Inställningsmöjligheter (touchkontroll el. reglage?)
 • Utdragbara skenor

Sammanfattning

Induktionsspisen är det bästa valet förutsatt att du är beredd att betala lite extra. Den är mer energieffektiv, snabbare och säkrare än andra varianter. Dessutom är den mycket lättare att rengöra.

Tänk på: Installation av induktionsspis eller induktionshäll bör ske av godkänd elektriker. Installerar du den själv har du inte möjlighet att åberopa garanti. Ofta saknas stickkontakt och andra anslutningar i leveransen så att du inte ska lockas att installera på egen hand.
FAKTA

Så här fungerar induktion

Tekniken bygger på att ett varierande magnetfält från hällen framkallar strömmar som alstrar värme i kokkärlen och vidare till maten. Själva magin sker strax under ytan där magnetfältet skapas av en roterande spole. Om kokkärlet på kokzonen är anpassat för användning på spisen kommer värme omedelbart att börja alstras i botten.

Någon värme alstras emellertid inte på kokzonen och om kokkärlet tas bort kommer uppvärmningen av avslutas. Till skillnad från en spis med plattor eller en glaskeramikspis är hela glasytan på induktionsspisen alltid sval, vilket är en fördel säkerhetsmässigt. Det gör också att det snabbt går att rengöra kokzonerna om spill skulle uppstå.

Induktionsspisen ska alltså inte förväxlas med en spis med glaskeramikhäll, där uppvärmningszonerna fungerar i princip på samma sätt som de gör på en traditionell spis med kokplattor.

För att kunna använda en induktionshäll måste du använda kastruller och stekpannor med magnetisk botten. Det går alltså inte att använda stekpannor med exempelvis aluminium eller koppar som material i botten eller grytor i gjutjärn. När du letar efter kokkärl för din nya spis/ugn ska du titta efter den globalt standardiserade induktionssymbolen.