Se testvinnarna
Introbild för test om mascara

Mascara

En väldigt väl omtyckt och användbar produkt för många kvinnor är mascaran. Skönhetsprodukten som får ens ögonfransar att verka längre och fylligare. Beroende på den effekt du önskar, som antingen förlänger, ger volym, böjer eller separerar dina fransar. Läs vår köpguide för att hitta rätt.

Dessa fyra mascaror har blivit bäst i flera tester. 

produktbild Clarins Supra volume mascara Clarins Supra volume mascara
86
Betyg
 • Lättapplicerad
 • Maxvolym
 • Kan ge klumpigt intryck

produktbild Helena Rubinstein Lash queen wonder blacks mascara Helena Rubinstein Lash queen wonder blacks mascara
82
Betyg
 • Håller fin form länge
 • Volymeffekt
 • Dyr

produktbild L’Oréal Paris Volume million lashes fatale L’Oréal Paris Volume million lashes fatale
76
Betyg
 • Ger olika effekter
 • Prisvärd
 • Stelnar lite för fort

produktbild False Lash Effect Epic Mascara False Lash Effect Epic Mascara
70
Betyg
 • Fyllig
 • Bra pris
 • Borsten onödigt komplicerad

Mascarorna i testet

 • Clarins Supra volume mascara:
  Genom ett enda svep, får fransarna fantastisk volym som håller hela dagen. Vaxmjuk konsistens som gör mascaran lättjobbad att få fram önskad volym. Dock kan produkten ge ett klumpigt intryck på fransarna om man överarbetar.
 • Helena Rubenstein Lash queen wonder blacks mascara:
  Vriden mascaraborste för att maximera volymen, fransarna håller volym och längd länge. Fastnar lätt mycket mascarakräm på borsten som man måste dra av innan applicering.
 • L’Oréal Paris Volume million lashes fatale:
  En mascara med funktion! Mascaran kan byggas på och resultera i antingen klassiska festfransar eller trendiga klumpfransar. Har dock en tendens att torka lite för snabbt.
 • Max Factor False lash effect epic mascara:
  En fantastiskt fyllig mascarakräm som ger vad namnet på produkten utlovat. Får däremot kritik för onödigt komplicerad funktion på borsten, kräver viss teknik för bästa resultat.

Köpguide mascara

En mascaras främsta uppgift är att rama in och markera ögonfransarna, för att ge ögat ett mer intensivt uttryck. Har man naturligt långa fransar kan fyllighet och färg vara det man främst är ute efter, om man däremot har lite kortare ögonfransar, är volymen det man letar efter i en mascara.

Idag finns det mängder med olika varumärken och produkter som utlovar mirakel för dina fransar, men hur vet man vad man letar efter, och vad passar en bäst?

Hemligheten ligger huvudsakligen i mascaraborstens utformning och material. Stora borstar står t.ex. för fyllighet, medans gummiborsten står för volym.

Hitta rätt mascara

Jag vill ha längre fransar!

Då ska du välja en gummiborste, den ger både volym och separerar dina fransar. Gummit gör krämen lättarbetad och du slipper bygga upp volym (som man ofta kan behöva göra med en tjockare borste).

Jag vill ha fylligare fransar! 

För fylligare fransar behöver du hellre se till en tjockare och tätare borste av borstmaterial snarare än gummi. För att få perfekta, fylliga fransar kan du behöva arbeta genom fransarna noggrant från roten av fransen till toppen, ett par gånger.

Jag vill se naturlig ut! 

Att välja rätt färg är första prioritering för någon som vill skapa en naturlig look. Har du ljusa pigment bör du således välja en mörkbrun mascara framför en svart (om du vill ha en naturlig helhet, vill säga!) Vad gäller volym och fyllighet för naturligt resultat, bör du skaffa en mindre tät borste.

Tips: Önskar man att få en effekt av större ögon, kan man måla både den övre och undre fransraden med förlängande mascara!

Allergier

Ögon är ett av våra känsligaste redskap, det är därför också viktigt att vårda och välja produkter som inte irriterar områdena kring och i ögat. Det finns ett par väldigt bra allergitestade mascaror ute på marknaden idag, med bra priser. Clinique och Blink är två varumärken som har väldigt bra allergitestade mascaror.

Vattenfast mascara

Det finns många fördelar med vattenfast mascara, men det finns också många nackdelar. De gånger man t.ex. ska träna, vara ute när det regnar, bada eller vistas i annan fukt eller bli utsatt för väta är en vattenfast mascara ett alternativ. Men faktum är att en vattenfast mascara sliter mer på dina fransar än en vattenlöslig.

Det kan därför vara en god idé att investera i båda sorterna, för fransarnas skull.