Se testvinnarna
Introbild för test om babysitter

Babysitter

En babysitter är oumbärlig för småbarnsfamiljen. Med en säker och smidig babysitter, blir vardagen lite enklare och med roliga tillbehör kan babysittern bli en favoritplats för ditt barn.

I vår köpguide nedan hittar du goda tips och råd för vad du bör tänka på innan du väljer en babysitter.

produktbild Newborn to Toddler Rocker Newborn to Toddler Rocker
92
Betyg
 • Bra låsanordning
 • Inga lösa delar
 • Bra sitt- och liggvinkel
 • Risk att fastna med finger i mobil-fäste

produktbild Baby Björn Babysitter Balance Soft Baby Björn Babysitter Balance Soft
90
Betyg
 • Gungar enkelt
 • Lätthanterlig
 • Avtagbar klädsel
 • Endast sittläge
 • Dyr

produktbild BabySeat Babysitter Pluto BabySeat Babysitter Pluto
88
Betyg
 • Prisvärd
 • Bra kvalitet
 • Hanterbar
 • Sitt- och liggvinkel
 • Tråkig design

produktbild Coco Stylewood Baby Lounger Coco Stylewood Baby Lounger
76
Betyg
 • Vadderad sitt/liggyta
 • Bra stabilitet
 • Gedigen
 • Inga återförsäljare i Sverige
 • Dyr

Babysitters att växa i

Många babysitters är produkter som endast är avsedda för de minsta. Några modeller kan dock följa med barnet i flera år. Modeller som levereras med en babysits kan användas från det att barnet är någon månad tills att hon eller han tar sina första steg. En babysits är en insats som placeras i sitsen ungefär som en extra stoppning för att den lilla bebisen ska få en bättre sittställning.

En annan typ av babysitter som barnet kan växa i är den som fungerar som en sittpuff. Med användning av sele passar modellen bebisen och om selen tas bort fungerar den som en vanlig sittpuff för barn upp till 4-5 år.


Köpguide babysitter

Från elegant designade sitters och babygungor till mer färggranna kreationer med inbyggda musikspelare för att stimulera det lilla barnet – i kategorin babysitters finns något för alla smaker. För att hjälpa dig hitta rätt har vi tittat på några typiska egenskaper för babysitters.

Säkerhet

De flesta babysitters är idag säkra att välja, men det är bra att känna till vad som kan vara problemområden. När du jämför modeller bör du kontrollera att:

Remmarna inte är för långa (långa remmar kan ge ökad kvävningsrisk)
Eventuella aktivitetsleksaker inte är för små
Konstruktionen känns gedigen
Potentiellt vassa delar täcks ordentligt av vaddering/stoppning.

Säkerhet handlar också om hur tåligt och gediget bältet är, och hur enkelt det är att knäppa. Det är en klar fördel om knäppningen döljs under ett skydd som är stoppat med mjuk textil.

Vilka material som babysittern är tillverkad i är en annan sak att undersöka. Det är viktigt att materialet är ofarligt och inte kan orsaka allergier. Vill du vara säker på att tyget är hudvänligt, ska du välja en babysitter med textil i Öko-Tex Standard 100 (klass 1 för babyprodukter).

Kom ihåg!
En babysitter får aldrig placeras på ett bord eller en stol. Börjar barnet gunga kraftigt kan sittern flytta sig och ramla i golvet. Du ska aldrig lämna ditt barn utan uppsikt när han eller hon sitter i babysittern.

Inställningsmöjligheter

Det är bra om sittvinkeln kan justeras och att denna justering kan göras med enkla handgrepp. Viktigt är att det finns ett tydligt stopp som förhindrar att sittvinkeln blir för hög. Med en sittvinkel som överstiger 70% finns stor risk att barnet välter framåt, särskilt om bebisen är lite större och själv kan gunga fart.

Tips!
Förutsatt att sittvinkeln är bekväm för barnet finns ingen risk att barnets rygg skadas. Skulle barnet somna i babysittern behöver du alltså inte flytta på honom eller henne. Samtidigt är det viktigt att barnet får träna ryggen genom att ligga på mage och krypa. Babysittern ska inte fungera som en andra säng.

Design och tillbehör

När det gäller design finns i huvudsak två kategorier av babysitters. Den ena kategorin omfattar modeller med en mer sofistikerad design. Den andra kategorin inkluderar mer lekfulla och färgglada kreationer. Sistnämnda kan också vara försedda med aktivitetsleksaker och/eller en lekbåge. En del modeller kan även ha inbyggd musikspelare. Med extrafunktioner och tillbehör fungerar babysittern mer som en plats för lek och lärande än bara en plats för vila, vilket bara kan vara positivt.

Transport och rengöring

Den aktiva familjen, som ofta reser bort till exempelvis mor- och farföräldrar och vänner, väljer med fördel en babysitter som enkelt kan fällas ihop för att ta mindre plats. Tumregeln är att ju enklare konstruktion, desto mindre plats tar babysittern i transportläge. De modeller som har ben som på en gunghäst tar betydligt mer plats än de som har en fjädrande konstruktion.

Det är givetvis en stor fördel om det är enkelt att rengöra babysittern. Det förenklar mycket om du snabbt kan ta av tyget på sitsen, eventuell huvudkudde med mera och tvätta på 40 grader i tvättmaskin. Det är dock inte alla modeller som fungerar så, och det är mer vanligt med handtvätt med enbart vatten. Det är faktiskt ofta priset som avgör hur smidig rengöringen kan vara. För de lite dyrare modellerna är maskintvätt ofta standard, medan handtvätt gäller för budgetmodeller.