Se testvinnarna
Introbild för test om kaffebryggare

Kaffebryggare

Vi i Norden är bland de flitigaste i världen på att dricka kaffe. Vår stora passion för kaffe har självklart gett upphov till ett intresse också för hur kaffet bör smaka och tillredas.

Behöver du en ny kaffebryggare, eller är du intresserad av att prova på något nytt använd gärna vår information samt tips och råd för att hitta den bästa kaffebryggaren för dig.

Dessa fyra kaffebryggare har blivit bäst i flera tester:

produktbild OBH Nordica Legacy 2403 OBH Nordica Legacy 2403
100
Betyg
 • Lätt att hälla
 • Bra grepp
 • Tål inte maskindisk

produktbild Moccamaster KBG741 AO Moccamaster KBG741 AO
83
Betyg
 • Mycket jämn och bra temperatur
 • Saknar gradering på kannan

produktbild Melitta Look DeLuxe Melitta Look DeLuxe
80
Betyg
 • Smaken
 • Bra bryggtemperatur
 • Sumpfördelningen

produktbild Aroma Signature Deluxe Aroma Signature Deluxe
77
Betyg
 • Jämn temperaturhållning
 • Bra dropphållare
 • Lägre temperatur vid minsta bryggnivå

Kaffebryggaren – den klassiska hushållsmaskinen

Den klassiska kaffebryggaren kommer aldrig att bli omodern. För många kaffenjutare finns det inget som slår en kopp hett nybryggt kaffe direkt från kannan. Idag finns det dessutom flera olika sorters kaffebryggare som lyfter fram kaffets smak och styrka på olika sätt. En del bryggare maler kaffebönorna innan det att bryggningen sätter gång, och vissa erbjuder s.k. kaffepoddar som brygger snabbare och smidigare än vanliga kaffebryggare.

Visste du att: I Istanbul fanns de första kaffehusen i mitten av 1500-talet, men kom till Sverige först under 1600-talet.

Köpguide kaffebryggare

Kaffebryggarens enkla konstruktion gör det enkelt att koka kaffe i vilken maskin som helst, oberoende modell och fabrikat. Det som kan skilja olika modeller åt är i huvudsak de extrafunktionerna och detaljer som kan ha tillämpats på respektive  beroende på

Vad gäller priset kan du komma undan med några hundralappar för en mycket enkel modell och inte ens de mest exklusiva modellerna betingar några större priser.

Tips: Kalka av din kaffebryggare för längre hållbarhet:
 1. Häll i 2 dl ättikssprit och 8 dl vatten i kaffebryggaren.
 2. Låt hälften av vätskan rinna igenom kokaren, stäng därefter av kaffebryggaren och låt verka i ca. 10-15 minuter.
 3. Slå på kaffebryggaren igen och låt resten av lösningen rinna igenom.
 4. Låt därefter ca. 4 fulla kannor vatten rinna igenom bryggaren för att noggrant skölja igenom och för att få bort all ättiksprit.

Tidsåtgång

Det tar längre tid att bereda en kopp kaffe i en kaffebryggare än vad det gör exempelvis i en kapselmaskin, men det finns modeller som har hög effekt och kokar därmed upp vattnet snabbare. Däremot ska själva droppandet över kaffet i filtret inte påskyndas.

Den högre effekten kommer emellertid då också med ett högre pris. Genomsnittet när det gäller effekt i watt ligger på omkring 1200 watt. Ett antal modeller har en betydligt högre effekt än så.

Hantering och ergonomi

Det är enkelt att sköta en kaffebryggare.  Till exempel är filterbehållare av swing out-modell mycket praktiska. Sådana har en ledad arm som gör att du kan svänga ut filterbehållaren från maskinen när du doserar kaffet och tar ut det använda filtret. Du minimerar då risken att t.ex. hälla kaffepulver i själva vattenbehållaren.

En annan sak att titta på är vilka modeller som har löstagbar vattenbehållare. Med en sådan modell av kaffebryggare blir det enklare att dosera vattenmängden och dessutom lättare att rengöra maskinen. Ergonomi i handtaget och om modellen har sladdupprullning är andra saker att undersöka när det gäller hantering och ergonomi.

Extrafunktioner

En kaffebryggare har långt ifrån lika många mer avancerade funktioner som exempelvis en inbyggnadsmaskin kan ha, men det betyder inte att specialfunktioner inte finns. Varmhållning och droppstopp är funktioner som de flesta modeller kan ståta med.

Vissa lite dyrare modeller har också timer och automatisk avstängning (läs mer nedan) samt avkalkningsindikator. Sistnämnda är en utmärkt specialfunktion för dig som bor i områden med hårt vatten, det vill säga vatten med hög kalkhalt. Kalk ger med tiden sämre smak på kaffet och bryggtiden kan också bli längre.

Om du gärna kokar en större laddning kaffe på morgonen och snabbt vill kunna ta en varm kopp när som helst under dagen kan du med fördel titta närmare på modeller vars kanna är av typen termokanna. I sådana modeller rinner det färdigbryggda kaffet helt enkelt ned i en termokanna som håller värmen under många timmar.

Timer

En timer för en kaffebryggare kan ha två funktioner. Den ena funktionen handlar om att bryggaren automatiskt stängs av inom en viss tidsrymd (normalt 40-60 minuter). Med en sådan timer behöver du inte vara orolig för att kaffet ska koka torrt om du glömmer att stänga av den innan du lämnar huset. Den andra funktionen innebär att du kan ställa in när bryggaren ska slå på. Det är en perfekt funktion för dig som vill ha en kopp nybryggt kaffe i samma stund som du vaknar.