Se testvinnarna
Introbild för test om kaffemaskin

Kaffemaskin

Den vanliga kaffebryggaren finns i de allra flesta hushåll, men trots sina goda bryggningsförmåga, är den mycket begränsad. Fler börjar intressera sig för de lite modernare kaffemaskinerna, som espressomaskin, kapselmaskin eller inbyggnadsmaskin. Med en sådan i köket blir möjligheterna nästintill obegränsade!

Intresserad av att få reda på mer om de olika varianterna? Läs mer i vår köpguide nedan för att få tips och se vilken kaffemaskin som är bäst i test.

Olika typer av kaffemaskiner

Om vi tittar specifikt på kaffemaskiner finns idag fyra stycken grundtyper:

  • Kaffebryggare
  • Kapselmaskin
  • Fristående espressomaskiner
  • Inbyggda espressomaskiner

Kaffebryggare är det få hushåll som inte har  hemma (se vår köpguide specifikt om kaffebryggare här). Kapselmaskiner och espressomaskiner är alternativ för den som har lite mer specifika önskemål, medan en inbyggnadsmaskin är en modell som är betydligt mer exklusiv.

Espressomaskiner och inbyggnadsmaskiner fungerar på olika sätt och det finns skillnader i hur kaffet bereds och hur slutresultatet blir, läs mer om dessa i köpguiden nedan.


Köpguide kaffemaskin

Beroende på vilken prisklass, kvalitet och kapacitet du är ute efter, finns det fler olika alternativ. Det finns också olika varianter på kaffemaskiner:

  • Helautomatisk maskin
  • Halvautomatisk maskin

Skillnaden på dessa är i stora drag om de har inbyggd kaffekvarn eller om du behöver mala bönorna själv. Detta är givetvis också en prisfråga och vikten av kvaliteten på kaffet.

Espressomaskin

Espressomaskiner för hemmabruk började användas i stor utsträckning i Sverige i början av 2000-talet. Populariteten har ökat sedan dess och flera tusentals säljs modeller varje år. Espressomaskiner tilltalar många som vill bereda sitt kaffe med omsorg, och självklart också de som vill ha en mer exklusiv kaffeupplevelse.

En kaffemaskin avsedd för espresso (även cappuccino och café latte) är mer komplicerad än en kaffebryggare. Kaffet bryggs nämligen under tryck under en mycket kort tid. Dessutom är det viktigt att hålla en jämn temperatur. Det finns således mer teknik i en espressobryggare, därav ett lite högre pris.

Denna typ av kaffemaskin har också flera inbyggda extrafunktioner, bl.a. kaffekvarn och mjölkskummare. Kvarnen är till för att mala ner hela kaffebönor medan mjölkskummaren ger effekt till en café latte, exempelvis.

Espressomaskiner är, i förhållande till kaffebryggare och kapselmaskiner, betydligt dyrare produkter. De enklaste modellerna kostar omkring 2000 kr medan de mer exklusiva produkterna som är försedda med diverse extrafunktioner kan kosta upp emot 10 000 kr.

För vem passar espressobryggare?

Man behöver inte vara en kaffe-specialist för att uppskatta vad en espressobryggare kan göra. Man bör dock ha ett lite mer fördjupat intresse av både smak och metoder för beredning. Det krävs också en större budget, samt mer tid för att göra kaffe med en espressomaskin.

Inbyggnadsmaskin

En inbyggnadsmaskin för kaffe är en produkt som behöver installeras i ett köksskåp. Viktigt att känna till är att behörig elektriker måste utföra installationen, och även hantverkare om det behövs, inför monteringen.

Majoriteten av inbyggnadsmaskiner är helautomatiska. Du behöver alltså inte mala bönorna eller skumma mjölken själv. Med en digital display och minnesfunktioner kan du snabbt få en rykande kopp kaffe, av din favorit.

För vem passar inbyggnadsmaskiner?

På grund av den mer högteknologiska karaktären och att maskinen bör monteras i skåp, innebär det en högre totalsumma. Givetvis krävs det också att det finns plats för att den inte ska stå ivägen.

En kaffemaskin av denna modell är ett utmärkt val för den som vill kunna tillaga många olika sorters kaffe, snabbt och enkelt! Inbyggnadsmaskiner har det största tillämpningsområdet och är också oftast mycket enkla att använda.