Se testvinnarna
Introbild för test om gasolgrill

Gasolgrill

Att grilla hör sommaren till, är nog de allra flesta rörande överens om! Älskar du att grilla kommer du förmodligen att bli mycket nöjd med en gasolgrill.

Få tips och råd om hur du väljer en gasolgrill som passar dina behov och önskemål bäst med hjälp av vår köpguide nedan.

Vi har valt ut dessa fyra gasolgrillar som har blivit bäst i flera tester:

produktbild Weber Genesis E330 Weber Genesis E330
90
Betyg
  • Bra grillresultat
  • Hög kvalité
  • Enkel rengöring
  • Monteringen

produktbild Landmann Miton PTS 4.1 Landmann Miton PTS 4.1
80
Betyg
  • Stor grillyta/galler
  • Jämn temperatur
  • Stabil konstruktion
  • Ingen besticksavhängning

produktbild Broil King Crown 440 Broil King Crown 440
80
Betyg
  • Stabil grill
  • Bra grillresultat

produktbild Landmann Avalon PTS 5.1+ Landmann Avalon PTS 5.1+
60
Betyg
  • Rejäl grillyta/galler
  • Termometer
  • Belysning
  • Ojämn grilltemperatur

Fördelar och nackdelar med gasolgrill

Det finns flera fördelar, men också nackdelar med gasolgrillar jämfört med kolgrillar. En stor fördel är att uppvärmningsfasen är kortare med gasol och du kan således börja grilla nästan omedelbart. Det är också en enkel sak att justera värmen för att passa olika råvaror. Med flera brännare kan du dessutom justera värmen för olika delar av gallret.

Gasolgrillar osar också betydligt mindre än en kolgrill, vilket kan anses som både en för – och nackdel. Många som älskar grillad mat anser nämligen att kolgrillning inger en starkare känsla av just grillat.

Normalt sett är det lite mer omständligt att rengöra en gasolgrill, vilket är en av nackdelarna. Rengöringen är mycket viktig dels för att inte nästa grillsession ska få en bränd yta, och dels för att förhindra andra bakterier.

Att det finns en ganska tydlig skillnad i pris är en annan sak att tänka på. Kolgrillar är ett billigare alternativ, medans gasolgrillar är en större investering.


Köpguide gasolgrill

Det krävs kanske mer eftertanke och ett större beslutsunderlag när du ska välja gasolgrill, inte minst eftersom det är fråga om en lite större investering. Använd våra tips och råd nedan och titta närmare på våra tester för att lättare hitta rätt grill.

Brännare och kokplattor

Under huven på en gasolgrill finns en grillyta. Den kan vara uppdelad i två med ett grillgaller och en stekhäll. Storleken på grillytorna är givetvis viktig, men uppdelningen av olika ytor samt antalet brännare är minst lika viktiga att se till.

De minst avancerade gasolgrillarna har två eller tre brännare. Det räcker för de flesta, men ju fler brännare desto mer avancerad matlagning! Det finns modeller med upp till sex brännare, varav en normalt är en sidobrännare och en annan är rör med en högre effekt.

Rör med högre effekt använder du till exempel för att få till grillränder, vilket är en detalj som många uppskattar. Några modeller har i tillägg en s.k. rotisserie-funktion. Med en sådan kan du grilla på roterande spett.

Värmegaller och/eller värmehyllor kan också vara en funktion att se närmre på då de varmhåller maten om man behöver grilla i omgångar.

Visste du att? Temperaturen på en värmehylla kan bli så hög att maten fortsätter att tillagas.

Rengöringen

Om grillen har en utdragbar plåt som fångar upp matrester och fett och täcker hela grillytan, är det enkelt att plocka ut och rengöra.

Är gallrets ribbor trekantiga blir rengöringen också anmärkningsbart lättare. Denna design gör att fett lättare rinner ner (på plåten) och att rester får svårare att fastna.

Tillbehör

Generellt får du flera olika tillbehör vid köp av en gasolgrill. Många levereras med kokplatta, kok- och stekhuv samt väderskydd. En del har också spettmotor för rotisserie och infrabrännare.

Vissa mer avancerade modeller kan också ha stöd för vattenförsörjning med kran och diskho. Detaljer som redskapskrokar är mer eller mindre standard.

Design

Det finns många saker att tänka på när det gäller designen. En del saker är kanske mer estetiska än praktiska, men det gäller också att se till helheten. Estetik och funktion bör samverka för att du ska bli helt nöjd med din grill.