Se testvinnarna
Introbild för test om kyl-frys

Kyl-Frys

Det finns flera saker att ta hänsyn till när man väljer en kyl och frys för hushållets behov. Hur stor volym som behövs är givetvis en prioriterad fråga, men också vilket utrymme som finns i köket, samt vilka extrafunktioner som önskas.

I vår köpguide går vi igenom de viktigaste egenskaperna och utser den kyl och frys som visat sig vara bäst i test.

Vi har valt ut dessa fyra kombinerade kyl-frys skåp som har blivit bäst i flera tester:

produktbild Siemens KG39EBI40 Siemens KG39EBI40
77
Betyg
 • Energiförbrukning
 • Användarvänlig
 • Kvalité
 • Manuell avfrostning

produktbild Smeg FC370X2PE Smeg FC370X2PE
76
Betyg
 • Snabb nedkylning
 • Snabb infrysning
 • Användarvänlig
 • Manualen

produktbild Siemens KG39EBW40 Siemens KG39EBW40
75
Betyg
 • Kyl/frys kapacitet
 • Energiförbrukning
 • Användarvänlig
 • Kvalité
 • Manuell avfrostning

produktbild Bosch KGE39BI40 Bosch KGE39BI40
75
Betyg
 • Energiförbrukning
 • Användarvänlig
 • Kvalité
 • Manuell avfrostning

Olika modeller av kylskåp och frysar

Om vi börjar från grunden finns det fyra huvudprodukter inom kylskåp och frysar, nämligen:

 • Fristående
 • Kombinerade
 • Side-by-side

Går vi lite på djupet finns också ett antal underkategorier. Både kylskåp, frysar och kombinerade kan vara fristående eller integrerade. Side-by-side är en relativt ny uppdatering. Idén är att kombinera kylegenskaper med frys. Ofta finns också extrafunktioner som ismaskin och möjligheter för att få kolsyrat vatten etc.

För att hitta rätt kyl och frys och dess olika funktioner, har vi här nedanför sammanställt en köpguide för dig att läsa genom innan du köper en kyl och frys.


Köpguide kyl och frys

Att sammanställa kyl och frys kan vara något av en utmaning, då vissa parametrar helt enkelt inte kan jämföras lika lätt som på andra vitvaror. Nedan har vi beskrivit några viktiga egenskaper som volym, kyl- och fryskapacitet, energiklass, design och extrafunktioner för dig att läsa och tänka genom.

Volym och formattering

Formatering är ett tekniskt begrepp för utseendet i frysen/kylskåpet – det vill säga hur utrymmet disponeras. Hur lådor och fack är utformade har stor betydelse för den faktiska förvaringsvolymen.

Ett kylskåp som sägs ha en volym på 200 liter, kanske bara kan rymma livsmedel med ett sammanlagt mått på 100 liter, allt beroende på storlek och förekomst av ex. fack och hyllor.

Effektiv termostat – fryskapacitet

Det finns rekommenderade temperaturer för kyl och frys, dessa rekommendationer bygger på forskning om olika livsmedels hållbarhet. I frysen ska temperaturen vara som högst -18 grader och i kylskåpet bör det inte vara varmare än +3 grader. Något svalare i grönsakslådan och köttlådan är bara positivt.

Att jämföra kylkapacitet och fryskapacitet är av stor vikt när du ska välja vitvaror, eftersom ju snabbare dina matvaror kan kylas/frysas ned och ju stabilare temperatur, desto säkrare blir din livsmedelshantering.

Energiklass

De frysar och kylskåp du hittar hos vitvarukedjan eller på nätet är energisnåla. Alla modeller har en energiklassning på minst A och majoriteten är märkta A+ eller AA+.

Ett kylskåp med en volym på 400 liter drar i genomsnitt omkring 100-150 kWh/år. Frysar drar givetvis mer el än kylskåp. En frys med en kapacitet på 200 liter drar i genomsnitt 200 kWh/år. Med ett elpris på upp emot 1 kr per kWh blir kostnaden i stort sätt försumbar.

Extrafunktioner

Både kylskåp och frysar kan förses med extrafunktioner. Bl.a. är olikt tempererade kylzoner samt inbyggda vattenmaskiner (vattendispenser) några av de mest populära funktionerna i kylskåp idag. Kylzoner är ofta separata luckor, som ger möjlighet att ha skilda temperaturer i skåpet. Båda dessa funktioner återfinns normalt i kylskåp av mer high end-karaktär och kostar således lite mer.

För frysskåp är en funktion som automatisk avfrostning – AntiFrost – numera i princip standard i alla nya produkter. Något du får betala extra för, är ismaskiner av olika slag. En del frysar har ismaskiner med lucka utanpå själva skåpet, där glaset bara kan placeras nedanför.

Design

Kylskåp och frysar har traditionellt sett oftast kommit i vitt, men idag finns frysar i flera fler färger än så, till exempel svart, grafitgrått och blått.

Design i kyl och frys har dock inte bara med färg att göra. Det handlar lika mycket om formen på själva skåpen, på handtagen och på eventuella extrafunktioner. Valmöjligheterna är idag enorma och många lägger stor vikt vid designen för att den ska harmoniera med övrig inredning i köket.

Sammanfattning

Volym, fryskapacitet, design, extrafunktioner – det finns en del saker att kika närmare på innan du köper en denna vitvara. När du har bestämt dig för den produkt du vill köpa återstår att jämföra priser för att hitta det mest förmånliga erbjudandet.

Installation av kyl och/eller frys ska i regel utföras av behörig fackman. Det gäller särskilt för kylskåp med vattenanslutning. Hos många leverantörer kan du boka till installation om du väljer attfå leveransen hem till dörren.