Se testvinnarna
Introbild för test om fritös

Fritös

Med en fritös kan man göra perfekta pommes frites och tillaga både kött och andra livsmedel. Läs vår köpguide för att lära mer om fritösens egenskaper.

Dessa fyra fritöser har blivit bäst i flera tester:

produktbild Tefal Easy Pro Tefal Easy Pro
73
Betyg
  • Olja
  • Jämn fritering
  • Lätthanterlig
  • Enkel rengöring
  • Bra kapacitet
Finns att köpa hos:
Logga för WhiteAway
Till butiken >>
Visa fler butiker

produktbild OBH Nordica	Pro Digital OBH Nordica Pro Digital
70
Betyg
  • Olja
  • Jämn temperatur
  • Jämn fritering
  • Kapciteten
Finns att köpa hos:
Logga för WhiteAway
Till butiken >>
Visa fler butiker

produktbild Fritel FR 1355 Fritel FR 1355
66
Betyg
  • Olja
  • Friteringstiden
  • Kapaciteten
  • Hanterbarheten
Finns att köpa hos:
Logga för WhiteAway
Till butiken >>
Visa fler butiker

produktbild Philips HD9240 Philips HD9240
61
Betyg
  • Varmluft
  • Lätthanterlig
  • Säker
  • Vikten
Finns att köpa hos:
Logga för eNemo
Till butiken >>
Visa fler butiker

Två varianter att välja mellan

Det finns i huvudsak två varianter av fritöser för hemmabruk och det är hur själva friteringen går till som skiljer dem åt. I den ena sänker man maten i het olja för att fritera den och i den andra används primärt varmluft.

Den senare, som populärt brukar kallas ”fritös utan olja”, tillagar maten på ett sätt som ofta upplevs som ett mellanting av ugnsbakning och ”vanlig” fritering. Utan olja fungerar varmluftsfritösen utmärkt för att ugnssteka kött och med olja kan den t.ex. tillaga pommes frites.


Köpguide för fritös

Pris

Klassiska oljefritöser är betydligt billigare än de som primärt använder varmluft. Anledningen är den enklare konstruktionen. Oljefritöser bygger på att frityrolja eller matolja av annat slag värms upp i en behållare. Själva tillagningen sker sedan genom att råvarorna sänks ner i en korg i den heta oljan.

I fritöser utan olja finns i stället en motor som driver en varmluftsfläkt. Denna konstruktion är mer komplicerad och kostar därför mer att producera.

Hälsoaspekten

När du friterar mat i olja blir maten extra fet. I en oljefritös kommer maten att suga åt sig mycket av fettet. I varmluftsfritösen kan du också använda olja men det är inte samma mängder som krävs.

Normalt behövs bara en eller två matskedar olja för att du ska få den där karakteristiska krispiga ytan på exempelvis dina pommes.

Användarvänlighet

Att använda fritöser är relativt enkelt oavsett modell. Inställningsmöjligheterna är normalt ganska få (tid och temperatur) och i det fall du har flera alternativ är det enkelt att se vilken inställning du ska använda för den mat du ska tillaga och dess mängd.

Väljer man en oljefritös är det klokt att välja en modell som har bra säkerhetsdetaljer t.ex. säkerhetsoljefilter, svalt hölje och en undersida med antiglid.

En varmluftsfritös är säkrare i och med att det inte finns någon risk för problem med själva oljan. Maskinen blir inte lika varm och du får inte heller samma mängd matos i köket.

Kapacitet och kvalitet

I princip alla fritöser på marknaden är rymliga nog att tillaga minst 600-700 gram fryst pommes frites. Behöver du större kapacitet så är det en traditionell fritös du bör välja. Det finns modeller som kan tillaga upp till tre kilo vid en fritering.

Oljefritöser tillagar många råvaror mycket snabbare än vad en varmluftsfritös klarar av. Instabila termostater förekommer på vissa (främst billiga) modeller, vilket påverkar resultatet.

Kapacitet handlar också om vilka råvaror som fritösen kan hantera. Grundregeln är att en modell som använder olja kan hantera alla råvaror. För varmluftsfritöser finns ett par undantag och det handlar främst om vatten- och fettrika ingredienser som ostar.

Rengöring

Gemensamt för båda typer är att de är omständiga att rengöra. Oljefritöser med hantering av frityroljan (som även behöver också bytas med jämna mellanrum då den blir smutsig av matrester) och varmluftsfritöser har ofta många delar.

Väljer man en oljefritös bör man välja en med kallzon längst ner. Denna samlar upp rester vilket innebär att du kan använda oljan flera gånger.

Tips:

När du har tömt behållaren bör du sila oljan och sedan förvara den i kylskåp för att förhindra att den härsknar. Som tumregel håller frityrolja i ett par veckor. Använder du annan typ av olja, t.ex. matolja eller rapsolja, så bör du byta den oftare.

Oljan ska slängas på återvinningscentralen eller i dina brännbara sopor (upphälld i exempelvis en mjölkkartong).