Se testvinnarna
Introbild för test om glassmaskin

Glassmaskin

Den allra godaste glassen gör du själv och vill du lyfta dina glass-efterrätter till ytterligare dimensioner, så är en glassmaskin en självklar produkt för hushållet.

För den som en gång smakat eller gjort en hemgjord glass, så inser man att det inte går att jämföra med glasspaketen i frysdisken. Förutom den goda smaken så får man dessutom en glass utan några konstgjorda tillsatser.

Innan du köper en glassmaskin, så kika igenom vår köpguide för att hitta en produkt som passar dig.

Vi har valt ut dessa glassmaskiner, som har blivit bäst i flera tester:

produktbild OBH Nordica 6616 OBH Nordica 6616
82
Betyg
  • Jämn glass-konsistens
  • Enkel att montera
  • Kvalitén
  • Svinn på youghurtglass

produktbild De Longhi II Gelataio ICK5000 De Longhi II Gelataio ICK5000
80
Betyg
  • Självfrysande maskin
  • Jämn glass-konsistens
  • Lite svinn
  • Tål maskindisk
  • Vikten


Köpguide Glassmaskin

Att göra sin egen glass kräver lite tid och arbete, men kan knappast anses vara svårare än att baka en kaka, det krävs bara lite framförhållning. Det går att göra olika varianter av glass t.ex: gräddglass, youghurtglass eller sorbet i smaker som du själv bestämmer.

Några saker att tänka på vid valet av glassmaskin är:

  • Är den lättanvänd och lättdiskad?
  • Hur stor volym glass kan göras?
  • Frysblock eller inbyggd enhet?
  • Hur lång tid det tar det att göra glassen?
  • Jämn omrörning – den färdiga glasskonsistensen?

Användarvänlig

När det gäller enkelheten i att hantera maskinen, så är det förutom att det viktigt att glassmaskinen går lätt montera och att hälla i glassblandningen, också väsentligt att det inte blir glass-svinn i skrymslen som inte går att få ur glassbehållaren när glassen väl är färdig.
Det ska också vara enkelt att diska glassbehållaren och dess tillbehör efteråt.

Glassmaskinens maxvolym

Hur stort är hushållet och när tänker du göra din egen glass? Kanske till festligare tillfällen? Då har det helt enkelt betydelse för glassmaskinens kapacitet i volym, som man tänker att köpa. Det finns stora skillnader i glassmaskiners volym, från några deciliter till över 1 liter.

Frysmetod – block, skål eller inbyggd frysenhet?

Beroende på om glassmaskinen har ett frysblock som behöver frysas in före tillagning eller om maskinen har en inbyggd frysenhet, så kommer användarfunktionen att skilja sig lite åt.

Behöver man lägga in ett frysblock eller t.o.m hela skålen i frysen så krävs det utrymme i frysen, så att frysblocken alltid kan förvaras i frysen. Om inte, så kräver själva glasstillverkningen lite mer framförhållning. Det eftersom det tar tid för kylelementen att frysa in ordentligt, minst 8 timmar och helst upp till ett helt dygn. Denna typen av glassmaskin är den allra vanligaste.

Väljer man däremot en glassmaskin med inbyggd frysenhet, går det enkelt att spontant göra glass utan någon förberedelse. Det blir bara själva tillagningen som tar tid. Dessa maskinerna brukar i gengäld vara betydligt dyrare.

Tid och glasskonsistensen

Beroende på vilken typ av glass man väljer att göra tar det olika lång tid för glassen att bli klar. De bästa glassmaskinerna klarar av att göra alla typer av glass med en bra konsistens, vilket betyder att det både är en jämn omrörning och jämn kyla. Glassmaskiner med inbyggd frysenhet brukar dock ta lite längre tid på sig.